Vlada RH donijela važnu odluku o osobnim iskaznicama, vozačkim dozvolama i registraciji vozila

Vlada RH donijela važnu odluku o osobnim iskaznicama, vozačkim dozvolama i registraciji vozila

3 Travanj, 2020

Vlada je na  sjednici predložila izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prema kojima bi se zahtjev za produženje osobne iskaznice i vozačke dozvole neće trebati predavati 30 dana od prestaje epidemije koronavirusu. Dokumenti bi se smatrali valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije koronavirusom.

Osim toga, građanima se omogućuje i da pojedine radnje koje su dužni učiniti u određenom roku poput odjave vozila koje privremeno ili trajno neće koristiti, preuzimanje izrađene vozačke dozvole, obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda i dr., mogu poduzeti također u roku od najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Svrha je izbjegavanje dolaska građana u policijske postaje radi produženja dokumenata, a sve zbog izbjegavanja širenja epidemije koronavirusa.

Važno je istaknuti prijedlogom dopuna nije obuhvaćen tehnički aspekt vozila odnosno ispitivanje tehničke ispravnosti i registracije vozila koje će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u Stanicama za tehnički pregled vozila u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama.