Sanacija farofskog krovišta u Kozarevcu

1 Lipanj, 2015

kozarevackrovisteKOZAREVAC-Počeli su radovi na sanaciji krovišta na farofu u Kozarevcu. Farof ili župna kuća je izgrađen za vrijeme službovanja župnika Rikarda Makovca (1908.-1919.). Prije same gradnje novoga farofa ovaj vrijedan svečenik, rodom iz Zagreba, vodio je gradnju župne crkve sv. Franje Ksaverskoga u Kozarevcu koja je dovršena 1909. g.
Po završetku izgradnje crkve primio se posla oko gradnje farofa koji je bio u veoma derutnom stanju. Samu gradnju je izvela firma ‘Riffel i Fressl’ iz Križevaca. Ugovor o gradnji je skopljen 10.10.1912. godine a potpisan 1.7.1913. jer je u međuvremenu trebalo pronaći financijska sredstva. Soboslikarske radove je obavio majstor Krupek iz Križevaca.
Uz više poteškoća u samoj gradnji, gospodin Rikardo Makovec je uselio u novi stan 10. listopada 1914. godine. Bilo je to u vrijeme početka Prvoga svjetskog rata.
U međuvremenu su stanovnici farofa pokušavali stvoriti što povoljnije uvjete za boravak u stanu. Uvedeni su struja, voda, telefon i plin a time su stvoreni uvjeti i za uređenje unutrarnjeg postora.
Sada je došlo vrijeme da župnik Davor Šumandl ponovo krene u renoviranje župnog dvora starog 106 godina. Renoviranje će obuhvatiti komplektnu izmjenu krovišta jer je postojeće dotrajalo i ne može zaštiti stan od kiša i vlage.
Predviđeni troškovi iznose 70.000 kuna a podmiriti će se donacijama Varaždinske biskupije, Općine Kloštar Podravski, te pomoći vjernika s područja župe Kozarevac.
Župnik vlč. Šumandl će se moći pohvaliti novim krovištem pred svojim kolegama svećenicima koji su zaređeni 2010. godine a zajedničko okupljanje imaju upravo u Kozarevcu za tjedan dana, rekao je vlč. Davor Šumandl.

Slike i tekst:
Franjo Bartolić

{gallery}20150601{/gallery}