Općina Kloštar Podravski proslavila Dane Općine!

23 Ožujak, 2015

Dan opcineU petak, 20. ožujka 2015. godine Općina Kloštar Podravski započela je s proslavom Dana Općine polaganjem vijenca poginulim braniteljima u Parku hrvatskih branitelja. Središnji događaj proslave bila je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj se općinski načelnik gosp. Siniša Pavlović osvrnuo na ostvarene projekte u prošloj godini i planove za ovu godinu. U prošloj godini, istaknuo je općinski načelnik, realizirani su zacrtani projekti.

Preuređenjem Društvenog doma u Budančevici otvorena je dječja igraonica Lina za djecu od tri do šest godina. Otvorenje igraonice koja je opremljena didaktičkim igračkama pokazalo se kao pun pogodak i trenutno je pohađa 45 djece. Počela je i realizacija projekta obnove javne rasvjete koji obuhvaća postavljanje LED žarulja. Nova, energetski učinkovita rasvjeta postavljena je u Budančevici uz Podravsku magistralu, a projektom je predviđeno postavljanje LED žarulja u svim općinskim naseljima. U Kozarevcu je uređeno samo središte naselja s novim parkiralištem i postavljena nova rasvjeta na groblju, u Veselom Bregu je počela izgradnja kapelice posvećene svetom Martinu, dok je u Prugovcu postavljena nova ograda na groblju i asfaltirano parkiralište.

U Društvenom domu u Kloštru Podravskom uređen je podrum koji će vinogradarima s područja Općine poslužiti kao vinoteka. Obnovljena je i zgrada Općine i pil u središtu Kloštra Podravskog te je uređen prostor tržnice. U središtu Kloštra Podravskog postavljen je video nadzor koji će doprinijeti potrebnoj sigurnosti jer se učestalo događalo da vandali uništavaju javnu i privatnu imovinu. Nakon postavljanja video nadzora u suradnji s Policijskom postajom Đurđevac riješena su sva prijavljena kaznena djela.

Svakog četvrtka Općina organizira i besplatan prijevoz mještana u Đurđevac. U svim općinskim naseljima obnavljaju se i stupovi javne rasvjete, a postavljeni su i zeleni otoci za razvrstavanje otpada.

Načelnik je istaknuo da unatoč teškoj godini koja je iza nas, proračunska sredstva raspodijeljena su ravnomjerno na sva naselja. U svakom naselju ponešto se obnovilo i izgradilo. Načelnik se pohvalito povećanjem izvornih općinskih prihoda u prošloj godini koji su porasli za 1,3 milijuna kuna, što je doprinijelo realizaciji zacrtanih projekata.

Kapitalne investicije u ovoj godini su izgradnja kružnog toka u središtu Kloštra Podravskog i školsko – sportske dvorane te uređenje dječjeg vrtića u Društvenom domu u Oderjanu. U planu je i završetak izgradnje sekundarnog vodovoda u svim općinskim naseljima, a kanalizacijska mreža trebala bi se graditi u Kloštru Podravskom, Budančevici, Prugovcu i Kozarevcu.

-Izgradnja kružnog toka, sportske dvorane i dječjeg vrtića su prioriteti. Projekt kružnog toka vrijedan je 4,2 milijuna kuna i imamo obećanje od Hrvatskih cesta da će u ovoj godini biti izgrađen čime ćemo riješiti prometnu problematiku. Za sportsku dvoranu koja će se graditi po načelu energetske učinkovitosti također smo predvidjeli 12 milijuna kuna od čega većinu sredstava namjeravamo povući preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uređenje dječjeg vrtića u Društvenom domu u Oderjanu prema prvim procjenama koštat će 2,2 milijuna kuna. Tom investicijom omogućili bi formiranje mješovite vrtićke skupine čiji bi kapacitet bio 25 djece. Već duže je želja općinske vlasti da Kloštar Podravski konačno dobije vrtić kako bi i predškolski odgoj bio na potrebnoj razini – rekao je općinski načelnik Siniša Pavlović.

Načelnik je najavio i ulaganje u asfaltiranje nerazvrstanih cesta, uređenje etno kuće u Kloštru Podravskom te obnovu i održavanje društvenih domova i mrtvačnica u svim općinskim naseljima. Predviđena su i sredstva za rad svih općinskih udruga i sportskih kolektiva koja će biti na razini prošle godine.

Dio proračunski sredstava iskoristit će se i za uređenje poduzetničke zone istok. Na kraju, načelnik je rekao kak je cilj Općine poboljšati kvalitetu života u svim općinskim naseljima.

Proslava se u petak nastavila u večernjim satima prigodnom folklornom manifestacijom na kojoj su nastupali KUD Prugovac, Udruga žena Kozarevac te odličnim igrokazom kroz koji su KUD Kloštar Podravski, KUD Podravec, crkveni zbor Benedictus te Forum žena Kloštar Podravski prikazali rad kloštranskih udruga.Uslijedio je nastup stand up komičara te zabava tamburaškog sastava Mjesečina. U subotu je održan nogometni turnir u čast poginulim braniteljima Domovinskog rata, turnir je održan između nogometnih ekipa s područja općine, a prvo mjesto osvojila je ekipa NK Prugovac. Nakon turnira priređeno je natjecanje u kuhanju gulaša na kojem je sudjelovalo 14. ekipa. Najbolji gulaš skuhala je ekipa OPG Golubić, drugo mjesto ovojila je ekipa Forum žena Kloštar Podravski dok je treće mjesto osvojila Lovačka udruga "Srndać". Subotnja proslava završila je izložbom vina u organizaciji Udruge vinogradara i voćara "Šiljer". Nedjelja je započela izložbom uradaka članova Kloštranske palete, a završena sajmom starina i domaćih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga s područja Općine koji je poslužio i za prikaz tradicijskih običaja.

{gallery}20150323{/gallery}