Općina Kloštar Podravski na visokom 5. mjestu za najviše sredstava u planiranju i razvoju sporta

Općina Kloštar Podravski na visokom 5. mjestu za najviše sredstava u planiranju i razvoju sporta

3 Kolovoz, 2023

Na portalu Domovina.net objavljen je popis općina koje iz svog proračuna izdvajaju najviše sredstava za planiranje i razvoj sporta. Među njima je i Općina Kloštar Podravski na visokom 5. mjestu

Za sport su u odnosu na broj stanovnika najviše u 2021. godini izdvojile Kostrena, Mrkopalj, Sveti Ivan Žabno, Primošten, Čađavica, Sopje… Po udjelu iz proračuna, za sport je najviše izdvojio Sveti Ivan Žabno pa općine Sopje, Veliki Grđevac, Čađavica, Kloštar Podravski, Okučani… Najveći rast izdvojenih sredstava za sport u odnosu na 2020. godinu imale su općine Kostrena, Sveti Ivan Žabno, Primošten, Kraljevac na Sutli… Pokazala je to naša analiza napravljena iz proračunskih podataka za 2021. godinu, posljednja za koju su dostupni podaci o izvršenju proračuna.

''Nacionalni program sporta 2019. – 2026.'' prvi je razvojni akt planiranja i razvoja sporta, a i pomoć da se bavljenje sportom poveća među učenicima. Sukladno s tim, i općine izdvajaju sve više sredstava za uključivanje mladih u sport, sufinanciranje raznih projekata, aktivnosti, stipendiranja…

Velika prednost je i gradnja infrastrukture. Povlačenjem europskih sredstava pojačana je gradnja sportskih dvorana pri školama.

Na nacionalnoj razini lani je sufinanciran 161 program poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja i 45 obuke neplivača te je omogućeno besplatno sudjelovanje u sportskim programima za 30.000 djece. Sve programe sufinanciraju i pojedine općine. Kroz Europski tjedan sporta educira se stanovništvo o važnosti bavljenja zdravstveno usmjerenim tjelesnim vježbanjem u čemu broj klubova i škola raste svake godine, a lani ih je bilo 95. Lani su lokalne jedinice povećale broj programa koje doprinose promicanju bavljenja tjelesnom aktivnosti i provele 31 program.

Povećan je lani i broj škola koje su provodile program Univerzalne sportske škole i Vježbaonice, ukupno 783 škole i 10.000 polaznika uz 290 djece s poteškoćama u razvoju.

Lokalne jedinice stipendirale su tijekom prošle godine 1.241 vrhunskog sportaša, a među njima je i velik broj općina.

Jedna općina izdvojila je više od 30 posto za sport, četiri više od 20 posto, a 17 iznad 10 posto proračunskih sredstava za sport.

Za sport je po stanovniku u 2021. godini najviše izdvojila Kostrena, blizu 2,5 tisuće kuna, Mrkopalj blizu 2 tisuće kuna, Sveti Ivan Žabno 1,6 tisuća, Primošten 1,5 tisuću kuna, nešto manje Čađavica i Sopje, blizu 1,4 tisuće kuna izdvojila je za sport Općina Veliki Grđevac, blizu 1,3 tisuće kuna Postira, Polača je izdvojila 1,2 tisuće kuna i Okučani tisuću kuna, za sport po stanovniku. Po udjelu iz proračuna, za sport je najviše izdvojio Sveti Ivan Žabno, gotovo 36 posto, Sopje 23 posto, Veliki Grđevac 22,60 posto, Čađavica 22 posto, Kloštar Podravski nešto više od 20 posto, Okučani blizu 20 posto, Veliko Trgovišće 18,5 posto, Postira 17 posto, Mrkopalj 16,63 posto i Kostrena 16,45 posto. Najveći rast izdvojenih sredstava za sport u odnosu na 2020. godinu, u apsolutnom iznosu, imala je Općina Kostrena, za više od 9 milijuna kuna, za nešto više od 6 milijuna kuna povećala je sredstva Općina Sveti Ivan Žabno, Primošten za skoro 4 milijuna, Veliko Trgovišće za blizu 3 milijuna kuna, nešto manje Kloštar Podravski, Župa Dubrovačka za 2,5 milijuna, Sopje nešto manje, Veliki Grđevac za 2,3 milijuna kuna, nešto manje od toga Čađavica te Postira za 1,8 milijuna kuna. U postocima, najveći rast izdvojenih sredstava u godinu dana imao je Primošten, za blizu 3 tisuće posto, Kraljevac na Sutli za 2 tisuće posto, za blizu 1,3 tisuće posto Zadvarje, Postira za tisuću posto, Sveti Ivan Žabno, Lanišće i Mrkopalj za preko 800 posto te Bol, Sopje i Kotoriba za preko 700 posto. (lk, načelnik.hr; Foto: D.Fišli)