Održano 13. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

30 Srpanj, 2015

prvoplasiranisnacelnikomopcineklostarpodravski1U srijedu, 29. srpnja, na parceli Vrbine, u Kloštru Podravskom, vlasnika Golubić Dražena održano je 13. županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Organizatori natjecanja bili su Udruga orača koprivničko-križevačke županije i Savjetodavna služba. Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija i općina – domaćin natjecanja u oranju, općina Kloštar Podravski.

Natjecanje je otvorio Župan, Darko Koren, a zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom oranja izrazili su Zamjenik Župana, Darko Sobota i Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske oračke organizacije. Natjecatelji - orači u našoj Županiji nadmeću se već sedmu godinu u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 14 ekipa, 8 u kategoriji ravnjaka i 6 u kategoriji premetnjaka. Voditelj natjecanja, Siniša Hrgović koji je ujedno trener hrvatske oračke reprezentacije, brinuo je da na natjecateljskoj parceli sve bude u natjecateljskom duhu, uz poštivanje pravila natjecateljskog oranja, a suci (Ana Marija Čajkulić, Željko Ferenc i Željko Šebalj) ocijenili su ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi. Učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca izmjerili su dubinu oranja. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja, ali i umanjenje bodova za kašnjenje i nepoštivanje zadane dubine u konačnici je dalo niže navedene rezultate. Tri najuspješnija orača kategoriji plugova premetnjaka su:

Zoran Radiček iz Šoprona (općina Kalnik),
Josip Martinović iz Štaglinca (grad Koprivnica) i
Valent Sučić iz Marinovca (grad Križevci),
a sudjelovali su Miroslav Martinović iz Štaglinca, Alen Golubić iz Kloštra Podravskog i Josip Lukačić iz Ivanca Križevačkog.

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

Saša Višak iz Kamenice (općina Kalnik),
Marijan Stanešić iz Đurđevca (grad Đurđevac),
Barbara Fučec, iz Ivanovca (Međimurska županija), studentica na Visokom gospodarskom učilištu, Križevci (grad Križevci)
Za za što bolji plasman, osim prve trojice orača u kategoriji ravnjaka, borili su se: Tihomir Fucak iz Đurđevca, Petar Stanešić iz Đurđevca, Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice, Danijel Stanešić iz Đurđevca i Mario Stanešić iz Đurđevca.

Prvoplasirani orači, Saša Višak i Zoran Radiček predstavljat će našu Županiju na 13. državnom natjecanju u oranju koje će se održati u Virovitičko-podravskoj županiji, u Suhopolju, 5. rujna. Dakle, pobjednici imaju šest tjedna za pripremu kako bi što bolje zastupali našu Županiju u vrlo oštroj konkurenciji najboljih orača Republike Hrvatske. Oba imaju iskustva iz prethodnih natjecanja, obojica su se okitila broncom na državnim natjecanjima. Saša Višak prošle godine, na 12. natjecanju orača Republike Hrvatske u Požegi, a Zoran Radiček, u Zaboku, 2009. godine.

Ove je godine natjecateljsku ekipu prijavilo i Visoko gospodarsko učilište. Jedina natjecateljica koja je ravnopravno sudjelovala u konkurenciji muških orača je studentica Barbara Fučec. Zadovoljstvo je organizatora što su se obje obrazovne ustanove specijalizirane za poljoprivredna zvanja s naše Županije uključile u natjecateljsko oranje. Natjecanje je ove godine bilo spoj mladosti i iskustva. Najmlađi natjecatelj, Alen Golubić ima tek 14 godina, a najstariji 58 godina. Raduje spoznaja da je sve više mladih natjecatelja, što pokazuje prosjek od samo 36 navršenih godina za sve sudionike ovog natjecanja. Osim Barbare, studentice VGU-a, na natjecanjima već godinama sudjeluje Josip Martinović, student na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Među natjecateljima su mladi i školovani, „uz bok“ iskusnim oračima.

Natjecatelji su se svojim kućama vratili „punih ruku“ zahvaljujući sponzorima iz agro-biznisa, tvrtkama koje su iz svog proizvodnog programa osigurale nagrade za sve natjecatelje: AgroChem MAKS d.o.o., BASF Croatia d.o.o., Bayer CropScience, Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., KWS Sjeme d.o.o., Monsanto – Dekalb, PIONEER SJEME d.o.o., Poljoprivredni Institut, Osijek, PSC, Ferenčak, RWA, Raiffeisen Agro d.o.o., SYNGENTA AGRO d.o.o. i TRGOIMPORT d.o.o. Natjecanje u oranju privlači sve veći broj publike. Vještinu oranja budno su pratili konkurenti u natjecateljskom oranju iz susjednih županija, sponzori i navijači.

Ovom prigodom zahvaljujemo na pomoći svima koji su omogućili održavanje ovog natjecanja, posebno Koprivničko-križevačkoj županiji, koja tradicionalno nagrađuje tri najbolja natjecatelja u obje kategorije poklon paketima i poklon bonom u vrijednosti 2500,00 kn (za prvoplasirane), 1500,00 kn (za drugoplasirane) i 1000,00 (za trećeplasirane). U ime Županije, nagrade je uručio načelnik Općine Kloštar Podravski, Siniša Pavlović. Zahvaljujemo Općini Kloštar Podravski koja nam je bila domaćin i oračima nakon napornog rada osigurala topli obrok i osvježavajuća pića, Turističkoj zajednici Koprivničko-križevačke županije koja je obukla natjecatelje u majice, tvrtki Podravka d.d. koja je natjecateljima osigurala vodu tijekom natjecanja, članovima Udruge i kolegama koji su pomogli oko pripreme parcele, učenicima Srednje gospodarske škole iz Križevaca koji su sudjelovali u izmjeri i pripremi natjecateljske parcele i njihovom profesoru, mr. sc. Darku Novotni, te obitelji Golubić na čijoj se parceli održalo natjecanje. Također hvala svim medijima koji su popratili ovo natjecanje.

mr. sc. Tatjana Međimurec,
član Udruge orača Koprivničko-križevačke županije

{gallery}20150730{/gallery}