Održana sv. Misa zadušnica

29 Lipanj, 2015

misa41U subotu, 27. lipnja 2015. godine župe Kloštar Podravski i Kozarevac te Općina Kloštar Podravski, bile su nositelji organiziranja obilježavanja 70-te godišnjice stradanja našega naroda za slobodu i neovisnost, a danas im kosti počivaju u masovnim grobnicama u šumi Libuš kod Kloštra Podravskog, šumi Seča kod Budančevice i masovnoj grobnici u šumi Opaka Reka i Suhara u Kozarevcu. U stratištima Limbuša i Seče stradali su pripadnici hrvatskoga naroda u kasno proljeće 1945. g. (Križni put) dok su stradanja u Kozarevcu započela u kasnu jesen 1944. godine.

Program obilježavanja započeo je u 9 sati molitvom i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u Seči, Opakoj Reki te u Parku hrvatskih branitelja u Kloštru Podravskom. Uslijedilo je okupljanje u centru naselja Kloštar Podravski kod skulpture "Sveta obitelj" odakle POVORKA SJEĆANJA kreće prema Spomen obilježju stradalima u Limbušu.

Svetu misu zadušnicu u Limbušu s početkom u 11,00 sati predvodio je M.p.o. fra NIKO BARUN, provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša dok su koncelebraciju dali svećenici Đurđevačkog dekanata u nazočnosti velikog broja onih koji su željeli odati počast i zahvalu ubijenim i smrtno stradalim hrvatskim vojnicima i civilima tijekom Drugog svjetskog rata.

Misi su nazočile brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata, Udruga specijalne policije, Udruga veterana i dragovoljaca, Časnički zbor, Udruga Crne mambe te zapovjednik Crnih mambi gosp. Ivica Šafarić, branitelji grada Belišća, HVIDRA, saborski zastupnik gosp. Josip Đakić, Općinski načelnici gosp. Branko Sobota i gosp. Ivan Derežić te zamjenik Općinskog načelnika Općine Pitomača gosp. Ivan Erhatić.

Foto: Mato Zeman

{gallery}20150627{/gallery}