Na Plitvicama održana Skupština Udruge općina

Na Plitvicama održana Skupština Udruge općina

13 Travanj, 2018

Na Plitvičkim Jezerima održana je 10. travnja 2018. redovna godišnja skupština Udruge općina kojoj je nazočilo više od 130 načelnika pristiglih iz cijele Hrvatske, među kojima je bio i naš, Siniša Pavlović. Dan ranije načelnici su sudjelovali u panelu koji je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede na temu provedbe novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
Predsjednik udruge Martin Baričević izrazio je nadu i želju da će angažiranjem kapaciteta i potencijala koje općine i njihovi načelnici posjeduju biti omogućen daljnji proces decentralizacije Hrvatske jer država treba snažnije iskoristiti potencijal neposredno izabranih dužnosnika.
Obraćajući se okupljenima u hotelu Jezero u utorak, ministar uprave i izaslanik predsjednika Vlade Lovro Kušćević poručio je da se snažno zalaže za procese decentralizacije i supsidijarnosti, ističući kako je na državi da normativno uredi i nadzire te procese, ali da poslove vezane uz te procese obavljaju županije, gradovi i općine.
Ličko-senjski župan i izaslanik predsjednice Republike Darko Milinović podržao je riječi predsjednika Udruge općina Martina Barićevića da bi prava decentralizacija i doprinos razvoju postojali kada bi jedinice lokalne samouprave mogle gospodariti svojim prirodnim resursima umjesto što su često na razini siromaštva.
Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat pozvao je okupljene načelnike općina da se javljaju na aktualne natječaje za nabavu spremnika i izgradnju postrojenja za sortiranje otpada kako bi se već na kućnom pragu "prepolovio" otpad i što je moguće prije uspostavila kružna ekonomija s recikliranjem sirovina.

Preuzeto sa stranica Udruga općina Republike Hrvatske
Fotografije: https://www.flickr.com/photos/uorh/albums