MARA ŠTRUNJAK je dobitnica nagrade za životno djelo! Iskrene čestitke!

MARA ŠTRUNJAK je dobitnica nagrade za životno djelo! Iskrene čestitke!

10 Listopad, 2022

Zagreb, 7. listopada 2022. - Ministar Marin Piletić je danas uručio nagradu za životno djelo Mari Štrunjak iz Kozarevaca za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva, kao i Godišnje nagrade Đurđiji Posavec iz Podravskih Sesveta, Ivanki Franceski Dabro iz Splita, Renati Belec iz Koprivnice i Marini Novaković Matanić iz Karlovca.

Ministar Piletić istaknuo je kako je udomiteljstvo jedan od ključnih mehanizama da djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi imaju kvalitetniju skrb i odrastanje.

Donesenim Zakonom o udomiteljstvu, omogućeno je obavljanje standardnog udomiteljstva kao zanimanja čime je udomiteljima po prvi puta osigurana dvostruko veća naknada za rad te mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Istaknuo je kako je Zakon omogućio i specijalizirano udomiteljstvo za djecu kojima je potreban najveći stupanj podrške.

U 2022. godini proširen je krug ljudi i pojednostavljeni su uvjeti za obavljanje specijaliziranog udomiteljstva. Također, povećan je iznos naknada za rad udomitelja i opskrbnina, za što je osigurano dodatni 86,3 milijuna kuna godišnje.

„Svjesni da porast cijena energenata posebno utječe na pružatelje socijalnih usluga, Vlada je u tu svrhu osigurala više od 12,3 milijuna kuna za naknade udomiteljima. Od 1. studenog, omogućeno je povećanje naknade za smanjenje utjecaja porasta cijena energenata na udomitelje s dosadašnjih 400 na 500 kuna, za što je osigurano dodatnih 1.5 milijuna kuna,“ naglasio je ministar Piletić.