Izvješće sa stručne ekskurzije u Makedoniji od 08. do 10.04.2016.

21 Travanj, 2016

IMG 8100 640x480U okviru projekta Stjecanje stručnih znanja, vještina i ideja članova Udruge proizvođača povrća i voća Koprivničko – križevačke županije, koji provodi Udruga proizvođača povrća i voća Koprivničko-križevačke županije sufinanciranog iz proračuna Koprivničko-križevačke županije i Općine Kloštar Podravski, članovi udruge i njihovi partneri bili su na studijskom putovanju u Strumici, selu Kukliš na jugoistoku Makedonije.

U kontekstu ciljeva projekta studijski posjet Strumici imao je za cilj da se sudionici upoznaju sa dobrim iskustvima svojih domaćina. Strumica je izabrana kao podneblje prirodno i klimatski veoma slično projektnom području.

Kroz dva veoma aktivna dana, sa gustim rasporedom obilazaka, predavanja i susreta, sudionici su imali priliku sagledati na terenu primjere upravljanja prostorom u Strumici.

OPĆI PODACI:

Makedonija: Površinom od oko 25.713 km2 zauzima veći dio Balkanskog poluotoka. Stanovnika ima oko 2.1 milijuna. Podijeljena je na 8 regija, koje su podijeljene na 84 općine.
Strumica: Općina Strumica je jedna od 84 općina Republike Makedonije koja se prostire na jugoistoku Republike Makedonije u dolini strumičke planine kraj tok rijeke Strumice površine oko 321,89 km2, s oko 54 676 tisuća stanovnika odnosno gustoćom od 170 st / km2. Upravno sjedište ove općine je grad Strumica.

Strumica je regija najveće poljoprivredne proizvodnje u Makedoniji. Ukupnog poljoprivrednog zemljišta od oko 8.130ha, proizvodnja povrća zauzima 7.156 ha, od čega se samo mali dio proizvodnje odvija na otvorenim površinama svega oko 20%.
Ostala proizvodnja odvija se u zaštićenim prostorima.
Općina Strumica ne samo da je najveći proizvođač ona je ujedno i najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda. U općini Strumica ima preko 20 sabirnih jedinica – otkupnih centara.

Posjetili smo:

Kukliš: Kukliš je selo u općini Strumica, s oko 3000 stanovnika i proizvodnjom povrća na površini od oko 400ha natkrivenog prostora, 300ha visokih tunela (oranžerija) i 100ha niskih tunela. U selu se proizvode 4 najvažnije vrste proizvoda i to su: mladi kupus, paprika rog – Kurtuška kapija, rajčica i krastavac salatar. Zbog klimatskih uvjeta proizvodnja je organizirana u dva razdoblja, proljetno i jesensko razdoblje. U selu Kukliš otvoreno je 8 sabirnih jedinica različitog organizacijskog oblika.

Poljoprivrednu zadrugu zzVegeFresh: Poljoprivredna zadruga VegeFresh osnovana je 2010. godine na inicijativu 12 članova osnivača, a danas ima ukupno 20 članova svi proizvođači povrća. Na površini od oko 20ha proizvode 2.100 tona godišnje različitog povrća. Najviše rajčice 916 t, paprika rog 864 t, mlado zelje 286 t i oko 100 t krastavca salatara. Izvoze 95% svoje proizvodnje te u skladištu od 60m2 ostvare godišnji promet od 5 000 000 kuna.

AgroFruktus d.o.o.e.l., Strumica: AgroFructus Grupa vlasnik je najvećeg i najmodernijeg otkupno-distributivnog centra za svježe voće i povrće na području Makedonije. Godišnje odkupljuju 20.000 tona svježeg voća i povrća čija je tržišna vrijednost više od 50 milijuna kuna.
Tvrtka AgroFruktus u Strumici (Makedonija) bavi se otkupom, skladištenjem i prodajom svježeg voća i povrća. Ima 60 stalno zaposlenih dok u sezoni zapošljava dodatnih 30 radnika, a surađuje s oko 730 kooperanata.
AgroFruktus surađuje s domaćim i inozemnim kupcima, a svoje proizvode izvozi u u Hrvatsku, BiH, Srbiju, Sloveniju, Poljsku, Ukrajinu, Bugarsku, Rusiju, Švedsku, Latviju, Moldaviju, Slovačku, Češku, Albaniju.
Glavni proizvodi su: rajčica, krastavac, kupus, lubenica, šljiva, grožđe itd.
Otkupni centar Strumica posjeduje specijalizirano skladište za prijem prvenstveno povrća proizvodne regije oko grada Strumice kao što je lubenica i rog paprika. Skladišni prostor prostire se na 8.000 m².

Osvrt na viđeno:
Rangirana kao četvrta "najbolja zemlja koja provodi reforme" među 178 država koje, Makedonija je provela značajne ekonomske reforme nakon proglašenja nezavisnosti. Država je razvila modernu otvorenu ekonomiju sa trgovinom koja sudjeluje sa preko 90% u BDP, bilježi stalni, mada spori, ekonomski rast. Usprkos tome spada u slabije razvijena južna područja bivše Jugoslavije, s visokom stopom nezaposlenosti (37,2%), i jedna je od zemalja sa najvećim udjelom građana koji financijski jedva preživljavaju.
Dio u kojem možemo uzeti primjere dobre prakse odnose se na organizaciju poljoprivredne proizvodnje baziranu na potrebama tržišta. Spoznali su prednosti udruživanja u zadruge i uske specijalizacije bazirajući svoju poljoprivrednu proizvodnju na četiri vrste proizvoda (rajčica, paprika rog, mlado zelje i krastavac salatar). Udruživanjem mogu ponuditi velike proizvodne količine poljoprivrednih proizvoda što im pruža ozbiljan nastup i konkurentnost na tržištu.
Posjet Makedoniji učvrstio nas je u našem stavu kako treba težiti razvoju s mjerom - ne treba se sve ostvariti odmah, već je značajnije da koristi budu kontinuirane.

{gallery}makedonija{/gallery}