Križni put u šumu „Limbuš”

Križni put u šumu „Limbuš”

4 Studeni, 2019

Dostojanstveno i svečano, sudionici križnog puta u molitvi su koračali putem nesretnika. Topao i ugodan dan, šum i boje lišća listopadnog drveća još su više naglašavali strahotu koja je proživljena upravo na tom mjestu. Kroz postaje, spomenute su noći prepune jauka i zapomaganja, okrutnosti  i mržnje, stratišta i grobišta... zarobljenici i civili, vezani žicom, izmoreni i nedužni...na okrutan način, bez suda i osude, gubili su svoje mlade živote i natapali krvlju šumu „Limbuš”...i ne smijemo to nikada zaboraviti...

Općina Kloštar Podravski i Župa Kloštar Podravski organizirali su Misu zadušnicu i Križni put u šumu  „Limbuš”, kao počast i sjećanje na brojne žrtve iz župe Kloštar Podravski i susjednih naselja koji su bez ikakvog suđenja sustavno ubijani po naređenju komunističkih vlasti od sredine lipnja 1945. do veljače 1947. godine.

Mještanima naše i susjednih općina pridružili su se i predstavnici braniteljskih udruga, a misu i Križni put je vodio župnik fra Ivan Široki. Nakon dolaska na spomen-obilježje položeni su vijenci i zapaljenje svijeće kojima su počast odavale općine Kloštar Podravski, Kalinovac i Pitomača. U ime branitelja sudjelovali su članovi UDVDR RH, Ogranak Ferdinandovac i „Hrvatski domobran” Udruga ratnih veterana Koprivnica.

Dd

Foto: Ivan Nemet