Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije 2016.

7 Lipanj, 2016

ivancica2015Poštovane gospođe, dozvolite mi da vas upoznam s našim jedinstvenim projektom te da vam približim i ukratko opišem Festival žena iz ruralnih područja KKŽ.
Projekt se provodi šestu godinu i do sada je sudjelovala 61 žena iz svih krajeva naše županije. Provodi se s ciljem afirmacije žena iz ruralnih područja i promocije različitosti života današnje žene u ruralnim područjima. Posebni cilj projekta je doprinos zaštiti i promicanju ljudskih prava te jačanje položaja žena u društvu i umrežavanje žena radi unapređivanja položaja žene u ruralnom prostoru, razmjene iskustava, znanja i vještina u cilju podizanja kvalitete života u ruralnim područjima, očuvanja obitelji te kulturne baštine, tradicije, izričaja i običaja Podravine i Prigorja. Bitna je svestranost i kreativnost žena. Projekt obuhvaća terensko animiranje žena, koje žive i rade u ruralnom području KKŽ (sela, prigradska naselja i gradovi). tijekom cijele godine.

Sudjelovati mogu sve žene, koje se bave različitim poslovima: vrtlarstvom, cvjećarstvom, vinogradarstvom, poljoprivredom i stočarstvom, ali i one koje nemaju ni obradivu zemlju ni stoku, koje su domaćice ili su zaposlene ili imaju vlastitu firmu, OPG ili obrt. Želimo uključiti što veći broj žena i pokazati različitost života današnje žene u ruralnim područjima. Bitna je njihova svestranost i kreativnost s posebnim naglaskom na njegovanje tradicije, kulturne baštine, izričaja i običaja Podravine i Prigorja. Naglasak je na njihovim posebnostima. Važno je da žele sudjelovati na Festivalu te iskoristiti priliku za pojedinačnu prezentaciju, a to su ujedno i najvažniji kriteriji.
Dosadašnja iskustva govore u prilog zadovoljstvu žena, koje su sudjelovale s doživljajem posebnog iskustva uz druženja, poslovne kontakte i ostvarivanje konkretnih poslovnih projekata te stvaranje prijateljskih veza, kao i prilike za promociju njihovih različitih djelatnosti (turizma, kućne radinosti, obrta, OPG-a i sl.).
Žene se mogu prijaviti-kandidirati telefonskim pozivom organizatorici Verici Rupčić na broj 091-7394-021, koja će im dati detaljne upute. Životopis dostaviti osobno u kontaktu s organizatoricom ili poslati mailom na adresu verica.rupcic@gmail.com do 01.srpnja 2016.g.
Nakon prijave-kandidiranja, povjerenstvo obilazi u drugoj polovici mjeseca kolovoza svaku kandidatkinju u dogovoru prema vremenu kada to njoj odgovara. Bez ikakvih obveza za dodatne pripreme, na njezinom obiteljskom gospodarstvu u opuštenom razgovoru utvrđuju se elementi za ocjenjivanje prema postojećim kriterijima te se obavi fotografiranje u okruženju koje sama žena izabere, a čiji materijali prate pojedinačno predstavljanje na samom Festivalu. Nakon toga se priprema završna priredba Festivala žena iz ruralnih područja KKŽ
Završna priredba Festivala se svake godine održava u drugoj sredini, a ove godine će biti 10.rujna u Molvama.
Na priredbi Festivala kandidatkinje u narodnim nošnjama izlažu svoje proizvode, domaću hranu, kolače i piće te svoje uratke i etno predmete. Naglasak je na svemu što je njima važno, a hrana i kolači su tek prateći elementi. Uz puno mašte i ideja svaka kandidatkinja prikazuje priču, kojom pokazuje svoj rad, svakodnevni mar, društveni angažman i različitu kreativnost te očuvanje tradicije. Prezentacija je to elemenata koji čine kvalitetnim i sadržajnim život svake od kandidatkinja. Organizatorica na temelju životopisa i osobnog kontakta te razgovora kod obilaska, priprema priču o svakoj kandidatkinji, tako da ne moraju strepiti od javnog nastupa.
Pozivamo žene da se kandidiraju i aktivno uključe u ovaj projekt, koji potiče žene iz ruralnih područja da postanu svjesne svojih kvaliteta te da ih prikažu svekolikoj javnosti jer je to i jedinstvena prilika gdje osobno mogu pokazati svoju marljivost, svestranost i kreativnost, kojom prilikom prezentiraju i svoju obitelj i kraj u kojemu žive. U proračunu županije su osigurana financijska sredstva za pokriće troškova svakoj kandidatkinji.
Festival je jako dobro primljen u svim relevantnim državnim institucijama. Promoviran je na državnoj razini: u Hrvatskom saboru povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava uz potporu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, kao i na Završnom nacionalnom projektnom okruglom stolu o poduzetništvu Žena u RH u organizaciji GTF uz sudjelovanje predstavnika ministarstava, Gospodarske komore, Državnog zavoda za statistiku, FINE i drugih relevantnih državnih institucija.
Značaj i vrijednost je prepoznata i u okviru EU pa je Festival žena uvršten u kalendar događanja Odjela za ruralni razvoj u Europskoj komisiji (:http://ec.europa.eu/agriculture/cap-communication-network/events-in-your-country/submit-your-activity/index_en.htm.)
Iskreno se nadam da ćete se rado odazvati ovome pozivu i tako postati dio naše velike "ženske obitelji" te dijeliti radost zajedničkih uspjeha.
U očekivanju vaših prijava, srdačno vas pozdravljam.

Organizatorica Festivala
predsjednica Županijske skupštine
Koprivničko-križevačke županije i
Povjerenstva za ravnopravnost spolova: Verica Rupčić, v.r.