Dan državnosti proslavljen u Općini Kloštar Podravski

26 Lipanj, 2016

IMG 1519Dan državnosti Republike Hrvatske u Općini Kloštar Podravski proslavljen je svečano i dostojanstveno. Počeo je sa polaganjem cvijeća i svijeća na spomen-obilježjima u Seči (Budančevica) i Opakoj reki (Kozarevac) te u Parku hrvatskih branitelja u samom centru Kloštra Podravskog gdje je župnik fra Ivan Široki predvodio molitvu.

Središnji događaj započeo je formiranjem POVORKE SJEĆANJA koja je krenula prema spomen-obilježju Limbuš gdje je u spomen i poštovanje na žrtve zločina počinjenih u II svjetskom ratu i poraću, uz mnoštvo okupljenih žitelja Općine Kloštar Podravski kao i susjednih općina, započela sveta misa zadušnica.

Veliki značaj ovom okupljanju dali su svećenici predvođeni varaždinskim biskupom, mons. Josipom Mrzljakom. U nadahnutoj propovijedi spomenuta je važnost današnjeg blagdana svih hrvata koji su stvarali svoju samostalnu državu: poginulih hrvatskih branitelja čiji su životi utkani i u noviju povijest hrvatske samostalnosti. S druge strane, ovo je bilo i događanje kojim se pokazala ljudskost, poštovanje i žalovanje prema svim mučki ubijenim nevinim žrtvama - domoljubima, nemoćnim starcima, ženama i djeci, žrtvama totalitarnog komunističkog režima.
Na spomen-obilježje u Limbušu cvijeće i svijeće položile su delegacije općine Kalinovac, Pitomača, Podravske Sesvete i Kloštar Podravski. Ovu proslavu ponosa i sjećanja svojim prisustvom uveličali su pripadnici „Crnih mambi“ i njihov šutljivi heroj Ivica Šafarić – Ninđa. (dd)

{gallery}limbus256{/gallery}