4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva otvoreni su u petak u Osijeku

4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva otvoreni su u petak u Osijeku

29 Siječanj, 2024

OSIJEK, 26. siječnja 2024. - 4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva otvoreni su u petak u Osijeku, a premijer Andrej Plenković rekao je na otvaranju kako je poljoprivreda visoko na listi prioriteta i u fokusu djelovanja Vlade, jer o tome ovisi prehrambena sigurnost i ekonomska snaga.

Poljoprivreda je prema njegovim riječima zadnje tri godine prošla kroz teško razdoblje, ali ipak se ostvaruje rast vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, što dokazuje da je otporna i izdržljiva.

Zadnje procjene o rastu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje do kraja 2023. godine govore da će biti rekordnih 3,3 milijarde eura, što je 50 posto više nego 2016. godine, ustvrdio je Plenković.

 Podsjeća kako je u EU-ovom financijskom okviru za razdoblje do 2027. godine za poljoprivredu osigurano 3,8 milijardi eura, što je snažna poluga za razvoj poljoprivredne proizvodnje, ulaganja u ruralna područja i očuvanje tradicije hrvatskog sela.
 Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže da je stanje u poljoprivredi bolje nego što se misli.

Podsjeća kako je  2017. vrijednost poljoprivredne proizvodnje bila nešto više od 2,2 milijarde eura, na kraju 2022. godine  3,2 milijarde eura, a misli da neće  padati ni kada stignu podaci za 2023. godinu. Govoreći o Programu ruralnog razvoja, vrijednom više od 3,2 milijarde eura, Vučković je kazala kako je do danas ugovoreno 97 posto sredstava, a isplaćeno preko 86 posto. To po njoj govori da unatoč krizama i poremećajima poljoprivrednici ne odustaju od proizvodnje.

Na 4. Danima poljoprivrede, ribarstava i šumarstva bile su održane panel rasprave na teme: „Komasacija poljoprivrednog zemljišta“, „Izazovi u stočarskoj proizvodnji s posebnim osvrtom na afričku svinjsku kugu“ i „Uspostava Banke hrane u RH - Hrana nije otpad“, te su održane prezentacije „Štete u državnim šumama od olujnih nevremena“, „Ulaganja u šumarstvo - aspekti financiranja održivog gospodarenja šumama na ruralnim područjima“ i „Rezultati i ciljevi u provedbi EU fondova u ribarstvu i akvakulturi“. Panel rasprave i prezentacije predstavili su stručnjaci tih područja, kao i predstavnici tijela državne, lokalne i regionalne uprave, akademske i znanstvene zajednice te vrijednih poljoprivrednika.

Ovom skupu nazočio je i načelnik Siniša Pavlović koji napominje vrlo značajnu temu koja se tiče interesa poljoprivrednika i na  našem području: „Komasacija poljoprivrednog zemljišta“ bit će provedena i financirana iz dostupnih izvora tako da će se moći iskoristiti prilika za besplatno okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Dio podataka:
Izvor Hina / Ministarstvo poljoprivrede