Izvještaj Stožera civilne zaštite Kloštar Podravski 5.5.

Izvještaj Stožera civilne zaštite Kloštar Podravski 5.5.

6 Svibanj, 2020

U Republici Hrvatskoj trenutno je potvrđeno ukupno 2112 osoba zaraženih koronavirusom, a 1560 osoba je ozdravilo. U posljednja 24 sata, broj novooboljelih porastao je za 11. Osamdeset i tri osobe su preminule a 14 osoba je trenutačno na respiratoru. Dosad je obavljeno ukupno 39.973 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 18.572 osoba. Što pokazuje da iako je nastupila 2. faza popuštanja mjera i dalje najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.

Važno je napomenuti da je Koprivnička Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ sukladno naputku HZJZ: „ Mjere reaktivacije bolničkog sustava“-u sklopu izlazne strategije Republike Hrvatske za bolest COVID-19 donijela je u utorak 5.svibnja mjere i protokol za pacijente koji dolaze na specijalistički pregled u ambulantu ili dnevnu bolnicu, odnosno na bolničko liječenje. (više na: https://www.obkoprivnica.hr/sites/default/files/novosti-privitak/informacije_za_pacijente.pdf ).

Sve trgovine koje će raditi morati poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koji će vrijediti na nacionalnoj razini.
Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

Sukladno dopisu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske KLASA: 810-03/20-11/3 UR BROJ: 511-01-330-20-102 članovi Stožera civilne zaštite Kloštar Podravski obilazili su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, frizerske, kozmetičke salone i trgovine u svrhu civilne zaštite od COVID - 19. Prilikom obilaska ustanovljeno je da isti pridržavaju higijenskih mjera zaštite, propuštanja ograničenog broja osoba i udaljenosti između osoba. Obiđena su područja dječjih i nogometnih igrališta, parkova, vinograda  i škola, prilikom istog nisu uočena kršenja mjera zaštite, odnosno osobe zatečene tamo nisu se grupirale i držale su se propisanog razmaka. Obavljeno ukupno 22 intervencija rizičnoj skupini starijoj od 65 godina u svrhu pružanja skrbi, odnosno dostava potrebnih namirnica koje su izvršile gerontodomaćice zaposlene u projektu „Zaželi” - Program zapošljavanja žena u Općini Kloštar Podravski pod nazivom Posao i pomoć u zajednici.

Prema Mjerama zaštite propisanih ODLUKOM o napuštanju mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj: KLASA: 810-06/20-01/7 UR BROJ: 511-01-300-20-14 Stožer je zaprimio i obradio ukupno 35 zahtjeva temeljem kojih su izdane e – propusnice.

 

Načelnik Stožernog odbora

     Ivan Čupen