Ognjen Domović – kadetski šahovski prvak Koprivničko-križevačke županije i viceprvak Plazme - Sportskih igara mladih

Ognjen Domović – kadetski šahovski prvak Koprivničko-križevačke županije i viceprvak Plazme - Sportskih igara mladih

1 Svibanj, 2019

Na kadetskom šahovskom prvenstvu Koprivničko–križevačke županije u Starigradu kraj Koprivnice 22. – 23. travnja 2019. Ognjen Domović iz Kloštra Podravskog kao član ŠK Picok imao je vrlo težak zadatak: obraniti naslov prošlogodišnjeg županijskog šahovskog prvaka i to u najtežoj kadetskoj kategoriji U15 u muškoj konkurenciji.

Premda još uvijek ima 13 godina, prema pravilima Hrvatskog šahovskog saveza Ognjen nije više mogao nastupiti u konkurenciji kadeta do 13 godina, nego u sljedećoj, ujedno i zadnjoj kadetskoj konkurenciji, dakle zaigrati sa starijim i iskusnijim šahistima. Po šahovskom rejtingu Ognjen je bio 1. nositelj skupine U15, ali nositeljstvo „nosi“ sa sobom i veliki psihološki pritisak i očekivanja od igrača.

Županijsko prvenstvo nije ekipno, nego individualno i „lakše“ je igrati protiv konkurencije iz Koprivnice i Križevaca, najteže je igrati protiv svojih prijatelja iz svog kluba. Tako je i Ognjen neki put morao igrati i protiv svojih prijatelja, ovisno o ždrijebu, a pojedine šahovske partije trajale su po dva sata s velikom neizvjesnošću do samoga kraja… i tako dva dana za redom. Organizatori i suci sve su odradili profesionalno, a male i velike kadetkinje i kadete bodrili su njihovi roditelji s dopuštene distance, nestrpljivo iščekujući završetak svake partije.

Ognjen uspijeva još jednom nadigrati svoje protivnike i osvaja naslov šahovskog kadetskog županijskog prvaka U15 i veliku zlatnu medalju, na veliku radost svog trenera, kluba, prijatelja, braće i roditelja. Osim prestižnih medalja, šahovski prvaci županija stječu izravan plasman na Državno kadetsko šahovsko prvenstvo u Trogiru koje traje tjedan dana u lipnju 2019. nakon završetka nastave, čemu se Ognjen silno veseli i nada se dobrom rezultatu. 

Podsjećam, lani je Ognjen na Državnom prvenstvu osvojio 4. mjesto među 60-ak najboljih šahovskih kadeta iz cijele Hrvatske i to dijeleći ukupne bodove s trećim, „brončanim“ dječakom koji je stekao prednost u poretku zato što je s Ognjenom remizirao (bilo je međusobno neriješeno) s crnim figurama, ali što je sasvim legitimno prema pravilima šaha FIDE.

Ognjenov mlađi brat Pavel također je nastupio na Županijskom prvenstvu u kategoriji kadeta U11. Brončana medalja mu je za dlaku izmakla jer je u ukupnom poretku završio na 4. mjestu, (zapravo je odlično jer je bio 5. nositelj!) ali je na veliko, ugodno iznenađenje svojih prijatelja, trenera i tate uspio u jednom kolu pobijediti dječaka iz Križevaca koji je po rejtingu bio 1. nositelj skupine U11!

Premda na praznicima, bez puno mentalnog odmora, trećeg je dana za redom braću Domović čekao novi šahovski sraz, ovaj put u Križevcima i u okviru Sportskih igara mladih. S druge strane ploče čekala su svakog od njih više-manje ista lica, samo što je ovdje konkurencija manja nego na županijskom prvenstvu, ali utoliko teža jer susreću se prvaci pojedinih županijskih sredina. Na županijsko finale SIM u Križevcima Pavel i Ognjen plasirali su se u ožujku u Podravskim Sesvetama, osvojivši zlato svatko u svojoj konkurenciji, U11 i U15.

U Križevcima ponovno su pokrenute moždane vijuge i Pavel osvaja opet 4. mjesto, a Ognjen osvaja srebro te se kao viceprvak naše županije uspijeva plasirati na Državno finale Plazma Sportskih igara mladih u kolovozu koje traje tri dana u Splitu!

Pavel je zaigran i živahan dječak, šah ne doživljava ozbiljno, to je njemu igra i zabava i možda više voli nogomet i, nadasve, računalne igrice koje obožava i Ognjen. Ognjenu je podjednako važno napredovati, stjecati šahovsko iskustvo, njegovati fair-play natjecateljski duh i sklapati prijateljstvo s mladim šahistima te upoznati mnoge krajeve Hrvatske! Možda je pomalo neobično, ali Ognjen je prilično samozatajan dječak, za medije pomalo sramežljiv i ne voli se baš isticati ni fotografirati, osim ako „baš mora“ ukoliko osvoji medalju.

Osim brojnih čestitki dečkima u medijima, klubu, rodbini, prijateljima i obitelji, što reći…samo nastavite dečki, u nove pobjede! A Ognjena čeka veliko, krasno ljeto i puno, puno šahovskih poteza. Što reći nego SRETNO ti bilo Ogi – iako šah ne spada u igre na sreću!