Program ZAŽELI - „Posao i pomoć u zajednici“ - PRVA GODINA JE IZA NAS!

Program ZAŽELI - „Posao i pomoć u zajednici“ - PRVA GODINA JE IZA NAS!

24 Travanj, 2020

Jedanaest gerontodomaćica i asistentica voditeljice, obavljaju svoj posao pružanja pomoći starijim i nemoćnim osobama koje su uključene u Program „Zaželi“.  Trenutno su  malo izmijenjeni uvjeti zbog pandemije koja je poremetila način funkcioniranja i življenja kako pružateljica usluga tako i krajnjih korisnika. Na redovitom sastanku koji se održava jednom tjedno, a odnosi se na plan rada za tekući tjedan i podnošenje izvješća od prethodnog tjedna, upriličeno je kratko „gablec-druženje“ kojim su gerontodomaćice obilježile svoju polovicu ugovorenog radnog odnosa. Naime, odrađena su 52 tjedna spomenutog programa, iako se vodstvo naše općine kao i korisnici, nadaju i priželjkuju da se ovaj način pružanja pomoći i skrbi za starije uz pomoć novih i najavljenih natječaja, nastavi i nadalje.

Kao podsjetnik, valja spomenuti; vrijednost projekta iznosi 1.810.139,24 kuna, predviđeno trajanje projekta je 30 mjeseci, a radni odnos gerontodomaćica provodi se 24 mjeseca (6 mjeseci traju pripremna i završna izvješća, osposobljavanje nezaposlenih žena ciljne skupine te nabava potrebne opreme).

Obvezni partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Križevci, Ispostava u Đurđevcu i Centar za socijalnu skrb Đurđevac. Kroz projekt kojim je predviđena briga i skrb za minimalno 45 korisnika, do sada je „prošlo“ 78 osoba, a trenutno uslugu koriste 64 krajnja korisnika.

Zbog dobrobiti koja se pokazala  prihvaćenom i od strane korisnika i gerontodomaćica, nadamo se kako će projekt biti produljen jer postoji velika zainteresiranost za provođenjem ove aktivnosti.

 

Osim redovitih obilazaka svojih korisnika (beskontaktnih!), gerontodomaćice su uključene i u provođenje mjera i programa Stožera civilne zaštite Općine Kloštar Podravski. U mjesecu ožujku, temeljem dopisa Crvenog križa, zaposlenice programa „Zaželi”kontaktirale su 455 osoba starije životne dobi s područja naše općine (s navršenih 65 godina života) i obavijestile ih o mogućnosti pružanja usluge nabave namirnica i dostave lijekova, kako se ne bi sami izlagali pandemiji COVID-a 19 budući da spadaju u rizičnu skupinu.

Putem telefonskih kontakata i međusobnih dogovora do danas je izvršeno ukupno 566 usluga dostave namirnica i lijekova na području Općine Kloštar Podravski. (dd)