Održana je Završna konferencija programa „Zaželi-faza II“ projekta „Ženska ruka pomoći” UP.02.1.1.13.0460 Udruge žena Kloštar Podravski

Održana je Završna konferencija programa „Zaželi-faza II“ projekta „Ženska ruka pomoći” UP.02.1.1.13.0460 Udruge žena Kloštar Podravski

19 Kolovoz, 2022

Završnoj konferenciji su prisustvovali Dino Lukić, HZZ-a Područni ured Križevci, voditelj Ispostave Đurđevac, Daniel Rupić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac, Anita Đipalo Saraga, dipl. socijalna radnica, CZSS Đurđevac, Sanela Djak, stručni suradnik DRAFT d.o.o. Kladare, Siniša Pavlović, načelnik Općine Kloštar Podravski, Dubravka Domović, viša referentica za administrativne poslove JUO Općine Kloštar Podravski, Ana Jelušić, predsjednica Udruge žena Kloštar Podravski, Valentina Huđek Šantek, Komunalno KP d.o.o. Kloštar Podravski, Ivan Čupen, upravni referent za komunalno-infrastrukturne projekte Općine Kloštar Podravski, Ivan Nemet, službeni fotograf  Općine Kloštar Podravski, sve gerontodomaćice (20), Luka Domović, terenski koordinator projekta „Ženska ruka pomoći”, Katarina Željeznak, projektna asistentica-administratorica projekta „Ženska ruka pomoći” i gošće, članice Udruge žena Kloštar Podravski, Brankica Rođak, Katica Juhaz i Slavica Balen.

            Voditeljica projekta Dubravka Domović započela je Završnu konferenciju programa „Zaželi-faza II“ projekta „Ženska ruka pomoći” UP.02.1.1.13.0460 Udruge žena Kloštar Podravski, pojedinačno pozdravila sve prisutne i zahvalila im se na odazivu.

            Zatim je Katarina Željeznak projektna asistentica-administratorica iznijela osnovne podatke o samom projektu, naglasivši kako je projekt pred gotovo četiri godine pokrenula Općina Kloštar Podravski preko programa „Zaželi“ - „Posao i pomoć u zajednici“. Projekt se pokazao uspješnim, te se nastavilo kroz „Zaželi-fazu II“ odnosno projekt „Ženska ruka pomoći“. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kao Upravljačko tijelo, Hrvatski zavod za zapošljavanje, kao Posredničko tijelo razine 2 i Udruga žena Kloštar Podravski potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 1.852.000,00  koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine. Obavezni partneri projekta su HZZ Područni ured Križevci, Centar za socijalnu skrb Đurđevac i Općina Kloštar Podravski. Zaposleno je i osposobljeno za poslove gerontodomaćice 20 osoba koje su pružale usluge pomoći u kući za 168 osoba u nepovoljnom položaju, odnosno krajnjim korisnicima. Asistentica je naglasila kako je ovo upravo projekt za žene ciljne skupine, teže zapošljive žene, a istovremeno i za krajnje korisnike koji na taj način dobivaju besplatne usluge u kući, koje im puno znače. Na taj način ostvarena su sva tri temeljna prioriteta Europskog socijalnog fonda: zapošljavanje, obrazovanje i socijalna uključenost, uz zadovoljstvo zaposlenih i krajnjih korisnika. Na vrijeme i u propisanom roku predan je projektni Prijedlog za „Zaželi-fazu III“ te se čeka povoljno rješenje.  Asistentica se na kraju svima zahvalila na dosadašnjoj suradnji te poželjela dobru buduću suradnju.

Prisutne je pozdravio načelnik  Siniša Pavlović i zahvalio svima na dobroj suradnji te rekao da vrlo brzo očekuje odobrenje „Zaželi-faze III“ te kako se duboko nada i „Zaželi-fazi IV“, koji općina zajedno sa tvrtkom Draft d.o.o. već priprema. Naglasio je kako vjeruje da neće biti velikog perioda bez rada gerontodomaćica između faze II i III.

Predsjednica Udruge žena Kloštar Podravski Ana Jelušić zahvalila se svima koji na bilo koji način sudjeluju u projektu „Ženska ruka pomoći“, a posebno ženama koje to odrađuju i načelniku i općini koji su pokrenuli ovaj hvalevrijedan projekt.

Voditeljica projekta je dala riječ gospođi Saneli Djak, predstavnici tvrtke Draft d.o.o. s pitanjem da li možda ona ima neke konkretne odgovore kada bi „Zaželi-faza III“ mogla početi u našoj općini. Gospođa Djak je odgovorila da nažalost nema konkretne odgovore i datume, ali da se nada da će biti uskoro.

Gospodin Daniel Rupić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđeva napomenuo je kako se svaki puta kada se bliži kraj projekta najviše vidi i osjeti koliko on znači i za krajnje korisnike, jer su upravo gerontodomaćice konstantno prisutne u životu korisnika, a njima to puno znači. Naglasio je kako se nada da će period bez rada gerontodomaćica biti što kraći.

Ispred HZZ-a Područnog ureda Križevci, Ispostave Đurđevac, uključio se u razgovor gospodin Dino Lukić koji je rekao kako je ovo dobar projekt, gdje se zapošljavaju teže zapošljive žene koje dobivaju i obrazovanje te su tako konkurentnije na tržištu rada.

Gerontodomaćice je zanimalo da se slučajno Zaželi - faza III i IV ne preklope, te na taj način neće biti u mogućnost zaposlenja u fazi IV. Odgovorila je gospođa Djak kako pretpostavlja da će financijska sredstva za fazu IV biti nešto veća, samim tim će i Poziv duže trajati te će se na taj način uspjeti završiti faza III i na vrijeme predati projektni Prijedlog za fazu IV.

            Voditeljica projekta završila je službeni dio Završne konferencije u 13,40 sati, nakon čega je uslijedio domjenak za sve prisutne na konferenciji.

 

Katarina Željeznak

Foto: Ivan Nemet