ODRŽAN OKRUGLI STOL Programa „Zaželi-faza II“ projekta „Ženska ruka pomoći” Udruga žena Kloštar  Podravski

ODRŽAN OKRUGLI STOL Programa „Zaželi-faza II“ projekta „Ženska ruka pomoći” Udruga žena Kloštar Podravski

13 Svibanj, 2022

Okruglom stolu su prisustvovale članice i članovi Projektnog tima projekta „Ženska ruka pomoći”, UP.02.1.1.13.0460. i gosti.: Dino Lukić, HZZ, voditelj Ispostave u Đurđevcu, Anita Đipalo Saraga, CZSS Đurđevac, socijalna radnica, Davor Deskar, direktor DRAFT-a d.o.o., Nataša Martinčević, pročelnica JUO Općine Kloštar Podravski, Dubravka Domović, voditeljica projekta „Zaželi-faza II”, Zlatko Patačko, direktor Komunalno KP d.o.o., Alen Janći, direktor Turističke zajednice područja „Dravski peski“, Višnja Nemet, vlasnica trgovine „Harly“, Ivan Nemet, fotograf ispred Općine Kloštar Podravski, Luka Domović, terenski koordinator u projektu, Katarina Željeznak, projektna asistentica-administratorica i 20 gerontodomaćica.

   Tema Okruglog stola bila je Program Zaželi: korisnost i doprinosi programa zaželi u lokalnoj zajednici, važnost programa zapošljavanja žena i razvoj novih vještina, uloga relevantnih dionika u rješavanju socijalne problematike i mogućnosti interdisciplinarnog pristupa.

Voditeljica projekta Dubravka Domović je otvorila Okrugli stol, pozdravila sve prisutne i ukratko podsjetila o tijeku projekta „Ženska ruka pomoći“ koji je trenutno provodi. Projektna asistentica-administratorica Katarina Željeznak podnijela je osvrt na dosadašnju dinamiku Programa Zaželi - faze I i II, koji se financiraju iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Podsjetila je koji su ciljevi Programa: zapošljavanje, obrazovanje i socijalna uključenost žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje skrbe o starijim osobama u nepovoljnom položaju. To su tri osnovna stupa koja omogućuju kvalitetan i uključiv život u zajednici, a Općina Kloštar Podravski je prijavila projekte na oba Poziva. Iznijela je podatke koliko je sredstava i projekata odobreno, broj zaposlenih žena i broj korisnika. Najavljena je odluka Vlade RH da se ide u nastavak, odnosno u III. fazu.

Gospodin Deskar uključio se u raspravu te napomenuo kako termini za fazu III nisu još određeni, ali da se svakako ide u realizaciju i da će oni raditi na pripremi projekta. Gerontodomaćice je zanimalo ima li obrazovanja u fazi III, na što su dobile odgovor da je osposobljavanje sastavni dio projekta, a time su gerontodomaćice konkurentnije na tržištu rada jer stječu dodatna znanja i vještine.

            Gospođa Đipalo Saraga je podijelila svoja iskustva za prijelazno razdoblje i naglasila da su gerontodomaćice iz Đurđevca osnovale Udrugu i u ovom prijelaznom razdoblju djeluju preko nje. Usluge se pružaju samo najpotrebitijima, dok financijski pomaže lokalna samouprava. Naglasila je kako je život u vlastitom kućanstvu ipak najpoželjniji kod  starih i nemoćnih osoba. Osim toga, oni najugroženiji ostvaruju pravo na pomoć od CZSS preko „toplih obroka“ i „tehničke pomoći“.

            Gerontodomaćice je interesiralo koja su im prava nakon zaposlenja, gdje se u razgovor uključio gospodin Lukić ispred HZZ-a i objasnio im postupak, naveo potrebnu dokumentaciju i prava koja mogu ostvariti.         

 Na kraju se voditeljica zahvalila svima na dosadašnjoj uspješnoj suradnji i izrazila nadu kako će tako biti i u Fazi III koju svi očekujemo i kojoj se ponajprije nadaju i gerontodomaćice i korisnici usluga. (kž)