Informacija o provedbi oralnog cijepljenja lisica u RH

29 Studeni, 2016

"Radi zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, a radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnih rezervoara, Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane će tijekom 2016. godine provoditi aktivnosti oralnog cijepljenja lisica na području Republike Hrvatske.

Oralno cijepljenje lisica višegodišnji je program iskorjenjivanja bjesnoće. Tijekom 2016. godine provesti će se dvije akcije oralnog cijepljenja lisica (proljetna i jesenska) u okviru koji će na površini cijele zemlje (izuzev jadranskih otoka), putem posebnih zrakoplova biti distribuirani vakcinalni mamci. Provjera učinkovitosti oralne vakcinacije osigurava se analizom rezultata laboratorijskog testiranja lisica. U odstrelu lisica, koji se provodi nakon svake akcije, te njihovoj dostavi u ovlaštene veterinarske organizacije važnu ulogu imaju lovačka društva.
Sukladno gore navedenome, proljetna akcija oralne vakcinacije lisica provedena je u svibnju i lipnju 2016. godine dok se jesenska provodi od 5. studenog 2016. godine, a planirani završetak provedbe akcije je 15. prosinca 2016. godine.
Više informacija o oralnoj vakcinaciji lisica dostupno je na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane (www.veterinarstvo.hr), a na kojoj će se redovito ažurirati svi podaci o provedbi iste."