Edukativni posjet zagrebačkim galerijama

29 Studeni, 2016

IMG 2209U subotu 26. studenoga članovi Kloštanske palete organizirali su jednodnevni edukativni izlet u Zagreb. Tom prilikom razgledali su dvije izložbe: Alberta Giacomettija (1901.-1966.) u Umjetničkom paviljonu i retrospektivnu izložbu Ignjata Joba u Klovićevim dvorima.

U sklopu ciklusa "Najveći kipari 20. stoljeća" je u Umjetničkom paviljonu izloženo dvadesetak crteža, isto toliko litografija kao i Giacomettijevi poznati "tanki ljudi": ciklus od devet skulptura pod nazivom "Žene iz Venecije" te autorovo remek djelo "Čovjek koji hoda", skulptura koja je na tržištu umjetnina postigla cijenu od 104 milijuna dolara. 

Ambijent stradanja i prolaznosti naglasio je svevremenu ljudsku patnju.

Povodom 80. godišnjice smrti Ignjata Joba (Dubrovnik 1895. - Zagreb 1936.), jednog od najznačajnijih slikara hrvatske moderne umjetnosti, u Klovićevim dvorima je postavljena njegova retrospektivna izložba "Vatra Mediterana". Ovaj ekspresionista kojemu je veliki uzor bio Van Gog i čije slikarstvo Grgo Gamulin naziva "spontanim ekspresionizmom", naslikao je oko 250 radova od kojih je velik dio prikazan na ovoj izložbi, koja obuhvaća i njegove crteže, obiteljske fotografije, osobne stvari i pisma. Nemiran život, pun osobnih stradanja i psihičkih kriza završava, kao i mnogih hrvatskih umjetnika, uznapredovalom tuberkulozom od koje prerano umire.
Stručno vodstvo koje su nam osigurale obje galerije bilo je vrlo edukativno i stručno nas je provelo ovim nezaboravnim izložbama, dvjema možda najznačajnijima koje su ove godine organizirane u Hrvatskoj.

{gallery}paleta29112016{/gallery}