Svečano uručeni Ugovori o dodjeli financijskih sredstava općinama Republike Hrvatske za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2022.

Svečano uručeni Ugovori o dodjeli financijskih sredstava općinama Republike Hrvatske za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2022.

1 Travanj, 2022

31. ožujka 2022. godine održano je svečano uručivanje Ugovora o dodjeli financijskih sredstava općinama Republike Hrvatske za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2022.

Središnji državni ured za demografiju i mlade objavio je i za 2022. godinu Javni poziv općinama indeksa razvijenosti od I. do IV. skupine i ostalima za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna.
Ove godine, u odnosu na lani, dodatno je povećan iznos financijske potpore za općine, od čega je 18.5 mln. kuna rezervirano za općine razvrstane od I. do IV. skupine po indeksu razvijenosti, a 1.5 mln. kn za općine razvrstane od V. do VIII. skupine.
Interes prijavitelja bio je izniman te je u rekordnom roku od dva tjedna zatvoren Javni poziv za sve skupine prijavitelja.
Povodom toga, održana je svečana dodjela Ugovora o dodjeli financijskih sredstava za 104 općine Republike Hrvatske kojima je obuhvaćeno 3768 djece, među kojima je i Općina Kloštar Podravski  te je načelnik Siniša Pavlović preuzeo Ugovore.

Ova mjera podrazumijeva osiguravanje financijske potpore iz Državnog proračuna za što veće institucijsko zbrinjavanje djece predškolske dobi u općinama s potpomognutih područja, a posebno manje naseljenih i ruralnih područja Republike Hrvatske u kojima nedostaje ili je slabo razvijena institucionalna podrška za djecu rane i predškolske dobi.

Središnji državni ured za demografiju i mlade prikupio je i objedinio podatke o demografskim mjerama koje provode jedinice lokalne i regionalne samouprave u 2022. godini iz čega je vidljivo da čak 21 općina izdvaja više od 30% lokalnog proračuna, a 35 općina ulaže između 20% i 30% proračuna za potrebe predškolske djelatnosti što su iznimno veliki izdaci.

„Cilj ove mjere je osiguravanje rada dječjih vrtića koje bi zadovoljilo potrebe obitelji s djecom rane i predškolske dobi i olakšalo usklađivanje privatnog i poslovnog života roditelja. Na taj način potičemo mlade obitelji na ostanak u svojoj životnoj sredini, prvenstveno u ruralnim i slabije razvijenim područjima u kojima je nedostupnost predškolskog odgoja veliki problem“ istaknula je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Dosadašnja suradnja jedinica lokalne samouprave i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade pokazala je kako je zajedničko djelovanje usmjereno na demografska pitanja ključ uspjeha u podizanju kvalitete života stanovništva u lokalnim jedinicama.

„Potpora Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade omogućit će nam razvoj predškolskog odgoja u našim sredinama na čemu se iskreno zahvaljujem u ime svih općina. Nadam se da će ta sredstva u budućnosti još rasti kako bi se dostigli europski standardi obuhvaćenosti djece uslugama ranog i predškolskog odgoja“ poručio je zamjenik predsjednika Hrvatske zajednice općina Ivica Kovačević.
 

Izvor: Središnji državni ured za demografiju i mlade