Kloštranska kiparska kolonija

Kloštranska kiparska kolonija

6 Lipanj, 2024

U organizaciji Turističke zajednice područja „Dravski peski“ i Drvogalanterije Posavec iz Podravskih Sesveta 1. lipnja 2024. godine uspješno je održana Kloštranska kiparska kolonija u Kloštru Podravskom povodom proslave rođendana te općine. Posebna zahvala upućuje se domaćinu Osnovnoj školi Kloštar Podravski i ravnatelju Mirku Šandrovčanu na svekolikoj podršci i ustupanju prostora u predivnom parku. Upravo stoga, već je unaprijed bilo odlučeno da će izrađene skulpture ostati u trajnom vlasništvu škole kako bi se dodatno ukrasio njen prostor.

Na ovoj je koloniji sudjelovalo pet kipara među kojima je svatko na svoj način podijelio vlastito iskustvo, umijeće i umjetnički izričaj; a većim dijelom skulpture su izrađivane motornim pilama uz završne radove sitnijim motornim i ručnim alatima. Upravo stoga, organizatore posebno veseli što je glavni sponzor ove kolonije bila tvrtka Stihl Hrvatska putem zastupnika „UNIKOMERC-UVOZ“ d.o.o. Velika Gorica koji su osigurali prigodne poklon pakete s materijalima i opremom potrebnom za provedbu aktivnosti, a njima se priključila i Željezarija Virje – Kloštar Podravski – Đurđevac pa im se ovim putem prigodno zahvaljuje.

Kipari su imali tematiku prirode. Krunoslav Posavec (Podravske Sesvete) izradio je tako stolicu za fotografiranje s knjigama i dvije sove; Miljenko Petrić (Varaždinske Toplice) prepoznatljivu mu sovu na postamentu s koritom i korijenjem stabla, Dragutin Jamnić (Lepoglava) napravio je zagorskog purana, dok je Zoran Sestrić (Sirač) izradio poveću vjevericu. Navedenima se priključio Željko Derežić kao domaći (kloštranski) autor u poodmakloj životnoj dobi koji je izložio manji format bogorodice s djetetom. Po završetku kolonije skulpture su premazane zaštitnim sredstvom i bit će jedno vrijeme pohranjene u zatvorenom prostoru, a potom postavljene na odgovarajuća mjesta škole. Kako je kolonija postavljena uz glavnu prometnicu, tako je izazivala poglede velikog broja slučajnih prolaznika, bilo je i pojedinačnih posjetitelja, a skulpture je razgledao čitav skup Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije s gostima iz četiri hrvatska Novigrada (Istarski, Dalmatinski, na Dobri, Podravski).

Potrebno je reći kako ovakvih kolonija nema mnogo, na kontinentu se izdvajaju one u Ernestinovu i Salinovcu, a želja je organizatora da preraste u tradicionalnu godišnju manifestaciju sa što većim brojem kipara, posjetitelja i sponzora. Ovogodišnja manifestacija ispunila je sva očekivanja organizatora koji smatraju da nema nikakvog razloga da ovako nešto autohtono, pri čemu se lokalna sirovina pretvara u umjetnost, u konačnici ne dobije svoje nastavke.

Izvor: DravskiPeski