FOTO Župa Kozarevac velikom svečanošću i uz brojne goste proslavila 200 godina postojanja

FOTO Župa Kozarevac velikom svečanošću i uz brojne goste proslavila 200 godina postojanja

4 Prosinac, 2019

Župa je Kozarevac u nedjelju svečanom akademijom u župnoj crkvi obilježila 200. godišnjicu svoga postojanja. Svečanu akademiju organizirali su Župa Kozarevac te udruga žena Kozarevac uz pomoć općine Kloštar Podravski.

Svečana akademija je bila isprepletena redom pjesme, redom recitacija, redom govora te izlaganjem o povijesti i sadašnjosti Župe. U programu su sudjelovali i domaći i gosti: zbor Udruge žena Kozarevac, KUD Ferdinand (Ferdinandovac), župni zbor župe Kloštar Podravski, glazbeni sastav Gorbonuk, ženski vokalni sastav Leluje (Vinica), mladi tamburaši s područja Župe te učenici Područne škole Kozarevac.

Mjesto Kozarevac je pripadalo župi u Kloštru Podravskom sve do 1789. godine. Kloštranski župnik Matija Ivan Szaraga bilježi u župnu spomenicu da je Kozarevac dobio ime radi ispaše koza kroz pedeset godina prije no što je selo naseljeno i zemljište iskrčeno. Također, prema zapisu istog župnika stoji da je u selu 1745. godine sagrađena drvena kapela koja se nalazila u sredini sela, izvan kuća, a oko nje groblje, a to je gotovo isto mjesto gdje je današnja župna crkva. Zagrebački biskup i veliki hrvatski preporoditelj Maksimilijan Vrhovac je predvidio 1789. godine da se i u Kozarevcu osnuje nova župa, no to se nije dogodilo već je osnovao ovdje samostalnu kapelaniju pod kojom su bila sela: Kozarevac, Mala Črešnjevica – nekoć Črešnjevo, Grabrovnica i Suha Katalena. Samostalnom kapelanijom su upravljali svega tri samostalna kapelana.

Godine 1802. u Kozarevcu je izgorio župni stan, a Vojna Krajina ga nije htjela obnoviti te je tako kozarevačka samostalna kapelanija ukinuta, a Kozarevac je pripojen opet župi Kloštar. Župa Kozarevac je osnovana kao samostalna i nova župa 1819. godine. Župa Kozarevac obuhvaća sela Kozarevac, Grabrovnica, Suha Katalena, Mala Črešnjevica, Ribnjačka i Bedenička. Stara drvena crkva u Kozarevcu je srušena, a 1909. godine je podignuta nova, sadašnja crkva u obliku križa stilom pseudogotike, a posvećena je 26. lipnja 1921. godine po rukama tadašnjeg pomoćnog biskupa zagrebačkog Josipa Langa, današnjeg sluge Božjega.

Izvor: epodravina.hr
Autor: Sanjin Bojić