Folklorna udruga Kloštar Podravski: Gostovanje u Baranji

Folklorna udruga Kloštar Podravski: Gostovanje u Baranji

22 Svibanj, 2023

Na poziv  prijatelja,  Udruge „Tradicijom za budućnost” iz Petlovca (Osječko-baranjska županija), Folklorna udruga Kloštar Podravski sudjelovala je na njihovoj tradicionalnoj manifestaciji koja se priređuje početkom svibnja, a nosi naziv „Dani KAJkavštine u Petlovcu”.

     Gostovanje je bilo organizirano kao dvodnevni put tako da smo prvu večer nastupali s predstavom „Ženska ruka čuda dela”, a jako nas veseli objava naših domaćina...”a za kraj atmosferu su začinile žene iz Kloštra Podravskog”. Nakon večere i druženja, noćenja i zajedničkog doručka u njihovom Društvenom domu, organizirano je bilo razgledanje „Etnološkog centra baranjske baštine” koji je zabilježio naš posjet i obilazak predivnih eksponata te im zahvaljujemo i na njihovoj objavi. Slobodno vrijeme smo iskoristili tog sunčanog dana  u Belom Manastiru i počastili se finim sladoledom. Nakon toga krenuli smo do Zmajevca te u „Vinariji Josić” proveli ugodno vrijeme u razgledavanju njihovih izložaka i pripreme jela pred gostima te obavili ručak. Ostatak slobodnog vremena iskoristili smo za posjet Batini, naselju i pristaništu na Dunavu. Prošetali smo Memorijalnim kompleksom „Batinska bitka” i proveli popodne u prirodi. Došlo je vrijeme za povratak u Petlovac i pripremu za folkloraški nastup. Splet šetanih kola podravskoga kraja unio je raznolikost i šarenilo u drugu večer pripremljenog programa, a posebnu pozornost privukle su narodne nošnje i šamije, po kojima smo prepoznatljivi kao i naša Hrvatska zastava: crven, bijeli, plavi.

Slijedila je zajednička večera, pjesma, ples i druženje. U kasnim večernjim satima krenuli smo put Podravine ispunjeni ponosom i zadovoljstvom: ponosom, zato što smo odradili kvalitetne nastupe i dostojno predstavili Općinu Kloštar Podravski i Koprivničko-križevačku županiju, a zadovoljstvom jer smo uspjeli uz radni dio, iskoristiti slobodno vrijeme, posjetiti nova mjesta i upoznati divne domaćine. Nadamo se budućoj suradnji i svakako ćemo gostoprimstvo i dobrodošlicu uzvratiti na isti način.

Hvala plesačima, pjevačima, mužikašima i „glumcima” na dobro odrađenom „poslu”!

Hvala i svima onima koji su nam pomogli da realiziramo ovo putovanje!

Dubravka Domović