ALOHA - mentalna aritmetika u Kloštru Podravskom

ALOHA - mentalna aritmetika u Kloštru Podravskom

15 Rujan, 2021

Što je Aloha?

ALOHA ( abacus learning of higher arithmetc) mentalna aritmetika je program koji pomaže djeci „izgraditi jači mozak”. To je najstariji program za mentalno unaprijeđenje djece. Djeluje već 25 godina u 40tak zemalja diljem svijeta.

 

 

Ključno otkriće bilo je da se naš mozak sastoji od dvije polutke i da ga koristimo na drugačiji način ovisno o zadatku koji obavljamo. Zato će nam se prilikom izvršavanja analitičkih zadataka poput računanja ili planiranja više aktivirati lijeva polutka.

Desnu ćemo pak aktivirati kada radimo nešto kreativno – crtamo, pišemo priče, maštamo ili vizualiziramo

Znanstvenici su počeli mozgati – kako da iskoristimo puni potencijal ljudi i “istreniramo” mozak da aktivira obje polutke u isto vrijeme?

Prava vrijednost programa skriva se upravo u riječima “mentalna aritmetika”. Na svakom stupnju djeca nauče izvoditi neke nove operacije na abakusu i provedu puno vremena vježbajući te operacije. Umjesto da koriste svoje drvene abakuse, naši ALOHA mališani su već toliko puta izveli neke operacije da ih mogu zamisliti na svojim mentalnim abakusima. Vizualiziraju abakus i izvode otprije usvojene pokrete i formule kako bi riješili sve kompleksnije zadatke bez pomoći drvenog abakusa. Na taj način u isto vrijeme aktiviraju obje polutke mozga – lijevu (analitičku) za izvođenje samog zadatka, a desnu (kreativnu) za vizualizaciju abakusa i pomicanje zamišljenih kuglica. Zato kažemo kako nam je abakus samo alat u programu.

ALOHA nije tečaj abakusa, već trening za mozak.

U današnje vrijeme, kad djeca svoje slobodno vrijeme najviše provode uz računala i mobitele, ovaj program je velika pomoć u njihovom mentalnom razvoju.

Aloha ne pomaže samo u računanju nego nam omogućava da iskoristimo veći dio mozga u svakom aspektu života.

 

U program se mogu upisati djeca od navršenih 5 do 13 godina. Ukoliko ste zainteresirani za ovaj program, javite se učiteljici Ivani Suzić ili svojim razrednim učiteljicama do 20.9., da bi mogli što kvalitetnije organizirati besplatne radionice za djecu 23.9.2021.

Predavanje za sve zainteresirane roditelje i djecu o ovom programu, bit će 23.9. 2021. u 16h u prostorijama matične škole Kloštar Podravski.

https://aloha.hr/mentalna-aritmetika/

PREUZETO SA:  http://os-klostar-podravski.skole.hr/