U Županijskoj upravi u tijeku sjednica Upravnog Odbora Hrvatske zajednice općina

U Županijskoj upravi u tijeku sjednica Upravnog Odbora Hrvatske zajednice općina

28 Veljača, 2024

Koprivničko-križevačka županija danas je zajedno s Općinom Kloštar Podravski  domaćin Hrvatskoj zajednici općina, organizaciji koja u svom članstvu okuplja gotovo četiri stotine članica iz svih 20 hrvatskih županija. Prije sjednice Predsjedništva i Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina, predsjednika Zajednice Božu Lasića i članove Predsjedništva te člana Upravnog odbora Zajednice Sinišu Pavlovića, primio je župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem i pročelnicom Melitom Ivančić. Župan je na sastanku zahvalio članovima Zajednice na dolasku te predstavio rad Županijske uprave i recentne projektne aktivnosti koje se odvijaju na području Koprivničko-križevačke županije.   

Nakon sastanka sa županom, održan je sastanak Predsjedništva Zajednice nakon čega je uslijedila sjednica Upravnog odbora. Sudionicima sastanka uvodno se obratio župan Koren Župan koji je usporedio aktivnosti Zajednice sa aktivnostima koje se provode u Hrvatskoj zajednici županija naglasivši kako sve organizacije tog tipa imaju jedan cilj, a to je artikulacija stavova i problema koje građani imaju u svakodnevnom životu.

Drago nam je što danas imate mogućnost raspravljati o temama koje su važne za život mještana koji žive na vašem području, važno je zajedno surađivati i nadići stranačke podjele te intervencijom i predlaganjem zakonskih rješenja uputiti ideje prema tijelima državne vlasti kako bi stvorili državu još boljom nego što ona jest“, poručio je župan te dodao kako županije podržavaju općine te čine kohezijsku snagu svih jedinica lokalne samouprave na područjima za koja su regionalno zadužena.    

Riječi dobrodošlice je uputio i sudomaćin, član Upravnog odbora Zajednice i načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović. „Ovakve sjednice imaju velik značaj za sve jedinice lokalne samouprave te na njima raspravljamo o mnogo prijedloga koji su itekako konstruktivni. Znamo što se događa na terenu i što naši mještani trebaju te i u tom pravcu idemo sa zahtjevima prema resornim ministarstvima i Vladi RH.  Otvorit ćemo širok spektar tema, između ostalog neke odredbe koje se tiču zakona o vatrogastvu te pitanje upravljanja imovinom koja je u vlasništvu države, vjerujem da ćemo se složiti oko tih tema “, pojasnio je Pavlović te zahvalio Županiji na domaćinstvu sjednice.   

Predsjednik Zajednice Božo Lasić također je zahvalio na gostoprimstvu te dodao kako je Zajednica nadstranačka asocijacija koja nastoji riješiti probleme stanovnika kroz zakonske inicijative te promjenu postojećih propisa. „Svi u biti imamo slične probleme, stoga je važno zajedno djelovati i tu moram pohvaliti dobru suradnju sa Hrvatskom zajednicom županija i Udrugom gradova koji su nam potpora“, kazao je predsjednik Lasić te zaključio kako općine dobro funkcioniraju i kao samostalne jedinice, ali i kao jedinice koje mogu imati određene poslove funkcionalno spojene s drugim općinama.

Nakon sjednice članovi Upravnog odbora Zajednice i sudionici sastanka posjet Koprivničko-križevačkoj županiji će nastaviti u Galeriji Mijo Kovačić gdje će uz stručno vodstvo razgledati umjetnine doajena hrvatske naivne umjetnosti Mije Kovačića.